Ontbinding arbeidsovereenkomst na herhaalde waarschuwingen
Advocatenkantoor Bohr

Een les in professioneel gedrag: ontbinding van arbeidsovereenkomst na herhaalde waarschuwingen

In sommige gevallen kan gedrag op de werkvloer leiden tot serieuze consequenties. Dit werd duidelijk in een recente arbeidszaak waarbij een werknemer meermaals door haar werkgever werd aangesproken op haar gedrag en communicatie op de werkvloer. Ondanks meerdere waarschuwingen, bleef de werknemer zich negatief uitlaten over collega’s en het management, wat uiteindelijk leidde tot de ontbinding van haar arbeidsovereenkomst.


Herhaalde waarschuwingen en grenzen overschreden

De werknemer kreeg in maart 2023 een officiële waarschuwing vanwege haar gedrag, maar dat bleek onvoldoende. In december volgde een tweede waarschuwing, waarin beschreven werd hoe de werknemer zich uitte in denigrerende en respectloze bewoordingen over collega’s. Woorden als “huppelkut” en “die bolle” vielen, evenals uitdrukkingen als “dat ze er maar een paar uit moeten flikkeren” en “alles gaat naar de klote hier.” Dit gedrag creëerde een onveilige werksfeer, wat zelfs leidde tot het vertrek van enkele medewerkers. Na de tweede waarschuwing werd er in maart een mediationtraject gestart om de communicatieproblemen op te lossen. Helaas kwam hier geen oplossing uit voort. De werkgever besloot daarop de ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan te vragen bij de rechter.


De gerechtelijke uitspraak

Tijdens de rechtszitting bevestigde de werknemer dat zij zich inderdaad op deze manier had gedragen en dat zij nog steeds achter haar woorden stond, omdat zij deze beschouwde als de waarheid. Hoewel de kantonrechter oordeelde dat het gedrag van de werknemer “verwijtbaar handelen” was, vond de rechter het niet ernstig verwijtbaar omdat niet was gebleken dat de werknemer anderen doelbewust wilde kwetsen. De kantonrechter oordeelde dat de werkgever niet hoeft te accepteren dat een werknemer structureel beledigende uitlatingen doet over collega’s en leidinggevenden, aangezien dit het gezag van de werkgever ondermijnt. Dit leidde tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De werknemer behield echter wel haar recht op transitievergoeding, aangezien haar handelen niet als ernstig verwijtbaar werd beschouwd. Wel werd zij, gezien haar gedrag, veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.


Conclusie: een les voor de werkvloer

Deze zaak benadrukt het belang van professioneel en respectvol gedrag op de werkvloer. Hoe frustrerend werkomstandigheden soms ook kunnen zijn, respectvol communiceren blijft essentieel. Uiteindelijk kan structureel ongepast gedrag niet alleen leiden tot waarschuwingen, maar zelfs tot ontslag – en een dure les in de proceskosten.


Vragen met betrekking tot arbeidsrecht? Neem vrijblijvend contact op.
Advocatenkantoor Bohr
door duda-wsm 14 januari 2024
Schadevergoeding én billijke vergoeding na zwangerschapsdiscriminatie
vakantiedagen vervallen verjaren werknemer
door duda-wsm 4 juli 2023
Kunnen wettelijke vakantiedagen zomaar vervallen of verjaren? Het (korte) antwoord is “nee”. Zulks is door de Hoge Raad bevestigd in haar uitspraak van 23 juni 2023.