Waar moet je als particulier op letten bij de aankoop van een tweedehands auto?
Je bent al dagenlang op zoek naar de perfecte tweedehands auto en na lang zoeken is het moment daar: de auto die je hebt gevonden ziet er mooi uit, voldoet aan al je wensen en behoeften, de kilometerstand is vrij laag én de auto valt binnen je budget. Hoe nu verder? In dit artikel geef ik je tips & tricks mee voor het aanschaffen van je ‘nieuwe’ tweedehands auto.
Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het kopen van een particulier of een professionele partij. Onder ‘professionele’ verkopers vallen in beginsel alle autogarages, het maakt daarbij niet uit of het gaat om een merkdealer met meerdere vestigingen of een klein eenmanszaakje gevestigd in de garage van een woonhuis.
Kopen bij een particulier
Wanneer je een auto koopt van een particuliere verkoper heb je in beginsel nooit garantie. Het is daarom verstandig om, alvorens de koop te sluiten, een aankoopkeuring uit te laten voeren. Door het laten uitvoeren van een aankoopkeuring kom je er tijdig achter wat de (technische) staat is van de auto die je wil kopen, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Een aankoopkeuring kun je al vanaf € 119,00 laten uitvoeren, bijvoorbeeld door Occasionkeuring Nederland. Zeker bij de aankoop van een duurdere auto is het uitvoeren van een aankoopkeuring absoluut het geld waard. Blijkt uit deze keuring dat de (technische) staat van de auto niet in orde is, dan doe je er uiteraard verstandig aan de koop niet te sluiten en op zoek te gaan naar een andere auto.
Koop je een auto bij een particulier en laat je, om welke reden dan ook, geen aankoopkeuring uitvoeren. Probeer dan in ieder geval schriftelijk garantie overeen te komen, of probeer schriftelijk (bijvoorbeeld per Whatsapp of per e-mail) een toezegging te krijgen van de verkoper dat de auto in orde is. Op deze toezegging moet je kunnen vertrouwen en daarop kun je een beroep doen indien de (technische) staat van de auto tóch niet in orde blijkt te zijn. Laat je dit allemaal achterwege, dan kan het lastig(er) zijn de koop ongedaan te maken, nu de wettelijke garantie niet geldt wanneer je aan auto koopt van een particulier.
Kopen bij een professionele partij
Wanneer je een auto koopt van een professionele partij is er sprake van een consumentenkoop en heb je in beginsel altijd (wettelijke) garantie. Ook wanneer met de verkoper geen garantie wordt overeengekomen – of zelfs wanneer schriftelijk is overeengekomen dat garantie is uitgesloten – kun je aanspraak maken op de wettelijke garantie. De wettelijke garantie is een recht dat niet mag worden uitgesloten. De wettelijke garantie duurt “zolang je mag verwachten” en verschilt per auto. Daarbij wordt gekeken naar alle omstandigheden, bijvoorbeeld: van een dure jonge auto met een lage kilometerstand mag je meer verwachten dan van een goedkope oude auto met een hoge kilometerstand.
Stappenplan
Sta je op het punt een tweedehands auto aan te schaffen? Dan doe je er verstandig aan het volgende stappenplan in acht te nemen:
1. Advertentie
Kom je de auto tegen op internet, bijvoorbeeld op Marktplaats? Sla dan altijd de volledige advertentie op en bewaar deze goed! In deze advertenties zijn vaak toezeggingen gedaan over de (technische) staat van de auto. Of nog belangrijker: uit deze advertentie kan blijken dat bepaalde belangrijke mededelingen over de staat van de auto juist niet zijn gedaan, bijvoorbeeld de mededeling dat het een schadeauto betreft of dat de kilometerstand is teruggedraaid.
Kom je de auto niet tegen op internet maar in de showroom of garage? Maak dan een foto van de informatie die valt te lezen op het A4’tje dat vaak onder de ruitenwisser ligt. Probeer daarnaast de auto óók op te zoeken op internet en de advertentie op te slaan. De auto’s in de showroom of garage worden vrijwel altijd ook aangeboden op de website van de autogarage, of op websites zoals Marktplaats.
2. Stel vragen
Vraag altijd naar de (technische) staat van de auto, vooral als daarover niets wordt gemeld in de informatie of advertentie. Doe dit bij voorkeur – indien mogelijk – schriftelijk (bijvoorbeeld per Whatsapp of per e-mail) zodat een en ander aangetoond kan worden.
3. De koopovereenkomst en de betaling
Lees altijd wat er in de koopovereenkomst staat voordat je deze tekent en vraag altijd een kopie. Bewaar deze kopie goed. Staan in de koopovereenkomst mededelingen over de (technische) staat van de auto die niet vooraf zijn besproken, teken de koopovereenkomst dan niet en laat deze mededelingen schrappen.
Betaal het volledige aankoopbedrag per bank, zodat je altijd kunt aantonen welk bedrag je voor de auto hebt betaald. Betaal je de auto (gedeeltelijk) contant? Neem dan in de koopovereenkomst op welk deel je per bank hebt betaald en welk deel je contant hebt betaald. Ruil je je oude auto in? Neem dan in de koopovereenkomst op tegen welk bedrag je je oude auto hebt ingeruild.
4. Gebreken / reparatie
Vertoont de auto gebreken? Maak dit dan direct schriftelijk kenbaar aan de verkoper en verzoek de verkoper de auto binnen een redelijke termijn te repareren. Het is voor je juridische positie van belang dat je dit direct doet nadat het gebrek is ontdekt, zeker wanneer het gebrek kenbaar is geworden binnen 12 maanden na de aankoop van de auto. In beginsel moet de verkoper altijd de mogelijkheid krijgen de auto te repareren, je kunt dus niet zonder meer de koopovereenkomst ontbinden en het aankoopbedrag terugvorderen.
Let op: laat de auto nooit repareren door een andere garage! Hiermee loop je het risico dat je (wettelijke) garantie vervalt, de verkoper kan dan namelijk stellen dat de gebreken zijn verergerd (of zelfs zijn veroorzaakt) door toedoen van de andere garage. Het staat je wel vrij om de auto bij een andere garage te laten inspecteren en na te laten kijken op gebreken, zolang er maar niet aan de auto gesleuteld wordt.
5. Geen oplossing bereikt?
Lukt het niet om een minnelijke oplossing te bereiken, bijvoorbeeld omdat de verkoper (ondanks je verzoek daartoe) weigert de auto te repareren, of bijvoorbeeld omdat de verkoper de auto al meerdere malen heeft ‘gerepareerd’ en de gebreken daarmee niet zijn verholpen?
Neem dan contact op met mr. Bohr.